Emil Franěk

Kdo ještě může (a nemůže) skákat padákem

18. 07. 2010 20:25:00
Seskoky padákem v tandemu jsou úžasnou možností jak zprostředkovat unikátní zážitek volného pádu široké veřejnosti. Z charakteru parašutistického sportu však vyplývá, že v určitých případech je potřeba účast při této nádherné kratochvíli zvážit.

Skočit sice může téměř každý. Od 8 do 100 let, s minimální úrovní fyzické zdatnosti a hmotností do cca 100 kg (O maximální hmotnosti pro tandemový seskok byl minulý článek). Ale přece jenom však seskok pro organizmus určitou zátěž představuje.

Omezené množství kyslíku (ve výšce 4000 m je k dispozici až o 40% méně) je jednou z okolností proč se seskok nedoporučuje osobám s ischemickou chorobou srdeční, nekontrolovaným vysokým krevním tlakem či cerebrovaskulární nemocí.

Jelikož je tandemový pasažér v letounu při volném pádu i při letu na padáku připoután ke zkušenému instruktorovi, není 100% funkčnost pohybového aparátu pro seskok nezbytná. Za určitých speciálních podmínek tak mohou tandemový seskok absolvovat i vozíčkáři nebo i osoby s amputací.

Během otevírání padáku dochází k přetížení obvykle kolem 4 g, ale někdy až 5 g. To už by mohlo negativně ovlivnit případné existující nestabilní poranění páteře.

Náraz při přistání odpovídá zpravidla skoku z výšky 0 – 1 m. „Díky“ nevyzpytatelnosti meteorologických podmínek může být náraz výjimečně i větší. Mohlo by tak dojít ke zhoršení předchozích zranění páteře a kloubů či artritidy. Pravděpodobnost je však velmi snížena faktem, že přistání je řízeno velmi zkušeným instruktorem. Jak takové přistání vypadá se můžete podívat na následujícím videu. Jistě nám dáte zapravdu, že na tom ve skutečnosti nic není.

Při seskoku dochází k náhlé změně tlaku a to může při onemocnění středního ucha či dutin způsobit zdravotní problémy.

Slepota ani hluchota nejsou pro tandemové seskoky žádnou překážkou. Dotyčný však musí být schopen vnímat co se děje a poskytnout informovaný souhlas. Stabilní diabetes bez tendence k hypoglykemii je rovněž akceptovatelná. Lze skočit i z epilepsií, pokud je pod kontrolou a bez záchvatů a změn medikace během posledních 2 let.

Velmi důležitý je normální duševní rozvoj a stabilní psychický stav. Pasažér musí být schopen rozumět tomu, co se chystá vykonat a musí souhlasit. Jeho chování nesmí představovat riziko pro tandemového instruktora.

Kontraindikací jsou neuróza vyžadující aktivní léčbu, psychóza a závislost na alkoholu či drogách.

Konzultace u doktora se doporučuje u předchozích zlomenin, při bolestí zad, artritidě a těžkém poškození kloubů. Ale i v případě chronické bronchitidy, astmatu, revmatické horečce, pneumotoraxu, nemoci ledvin či jater, anémii, nemoci štítné žlázy, nadledvinek či jiných poruchách žláz s vnitřní sekrecí. Nebezpečné může být i chronické onemocnění uší nebo dutin a jakákoliv nemoc, která vyžaduje pravidelné užívání léků.

Dýchání

Občas od pasažérů slyšíme: „Nemohl jsem dýchat!“ Pokud máte problém, jedná se spíše o záležitost spojenou s úzkostí či „normálním“ strachem, který zažívají všichni nováčci v parašutistickém sportu. Někteří lidé totiž vystaveni limitnímu stresu zadrží dech. Naneštěstí si toho všimnou teprve, až se začnou dusit. Pro ně se tedy jedná o skutečně dech beroucí zážitek.

Zcela jednoduše je potřeba vědomě dýchat jak v letounu, tak i v průběhu celého seskoku.

Dýchání je možné i při volném pádu, jen je potřeba se na ně vědomě soustředit. Doporučuje se rozdýchat se několika nádechy a výdechy ve dveřích těsně před výskokem.

Zalehnutí uší.

Někteří parašutisté mají problém zbavit se po seskoku zalehnutí uší. Pokud jste nachlazeni, trpíte alergii, nebo máte zánět dutin, musíte být velmi opatrní. Drastická změna tlaku by mohla poškodit ušní bubínek.

Zbavit se zalehnutých uší je poměrně jednoduché. Uchopíte nos palcem a ukazováčkem a zkusíte opatrně fouknout nosem. Nikdy netlačte příliš moc, mohlo by to způsobit poškození. Dalšími alternativami jsou pohybování čelistmi zleva doprava nebo polykání. Pokud problém přetrvává, konzultujte jej se svým lékařem.

Jako tandemoví instruktoři a zároveň i nadšenci parašutistického sportu chceme uvést do světa volného pádu každého, kdo o to projeví zájem. Spolu s tím na sebe bereme i odpovědnost za bezpečný průběh celého seskoku. Máme i konečné slovo ohledně rozhodnutí na seskok jít či nejít.

Pečlivě zvažujeme všechny okolnosti včetně zdravotních, technických i meteorologických. Pokud Vás snad odmítneme, tak vězte, že to je motivováno pouze a jedině Vaší (i naší) bezpečností.

Autor: Emil Franěk | karma: 17.08 | přečteno: 7070 ×
Poslední články autora